Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sernik z porzeczkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 3 szt
mąka 8 dag
cukier puder 6 dag
sól
mak 3 dkg
masło 18 dag
mleko
cukier 14 dag
cukier waniliowy
budyń waniliowy
sok z cytryny 5 dag
czerwone porzeczki lub czerwone na pół z czarnymi 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: sernik z porzeczkami

Mąkę utrzeć z cukrem pudrem, żółtkiem, szczyptą soli i 5dag rozdrobnionego masła. Przykryć,wstawić na 30 min do lodówki. Mak gotować w mleku 3 minuty na małym ogniu ( mieszać). Resztę tłuszczu utrzeć z 12 dag cukru i cukrem waniliowym.Kolejno wbijać jajka. Dodać budyń, skórkę i sok z cytryny. Na końcu przełożyć do masy twaróg i mak. Na posypanym mąką blacie ciasto rozwałkować na placek, przełożyć do natłuszczonej tortownicy, piec 10 minut, wystudzić. Porzeczki opłukać, kilka gałązek odłożyć,pozostałe oderwać od gałązki. Na upieczonym spodzie rozsmarować masę serową, posypać owocami. Ponownie wstawić do piekarnika na 45minut. Przełożyć na paterę, boki ciasta posypać cukrem pudrem. odłożone porzeczki wymieszać z cukrem pudrem, udekorować nimi sernik.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli82 03.10.2010 11:15
za porzeczkami nie przepadam, ale sernik może być całkiem dobry :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak