Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gorąca czekolada amaretto

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Gorąca czekolada amaretto

500 ml mleka,
10 dag gorzkiej czekolady,
1,5 łyżki cukru (zawsze można dosłodzić, jeśli dla kogoś będzie za mało),
50 ml likieru amaretto,
4 ciasteczka amaretti,
200 ml zimnej kremówki,
1 łyżka cukru pudru do śmietany.

Nim cokolwiek zaczniemy robić radzę wsadzić miskę do ubicia śmietany do lodówki. Niech się schłodzi chociaż 10 minut... Do zimnej wlać zimną śmietanę i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Odłożyć do lodówki.
Podgrzać mocno mleko bez gotowania, aby nie pokryło się wstrętnym kożuchem. Do gorącego dodać połamaną czekoladę i cukier. Dokładnie wymieszać, aż całość się rozpuści. Wlać likier i wymieszać. Rozlać gorącą czekoladę (którą tak nawiasem mówiąc można podgrzać) do filiżanek, wyłożyć na wierzch bitą śmietanę i udekorować amaretti.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 26.08.2012 15:11
Świetne na poprawienie humoru
ZEWA 27.09.2011 18:52
w sam raz na jesienne i zimowe wieczory
Barbara40 08.02.2011 15:50
jest mi zimno i ide sobie zrobic ta pychotke
Karolcia12 22.12.2010 23:40
smaczne
plocia 17.12.2010 18:51
A jak rozgrzewa ho ho
Koper 09.11.2010 08:37
Idealne w listopadowy wieczór :)
Ania71 05.11.2010 16:45
super
Karolcia12 02.11.2010 19:29
boskie, aż się pragnie wypić
Anna169Hosz 28.10.2010 18:30
Niebo w gębie.
Beata73 24.10.2010 06:58
robiłam z mleka z kartonu i było pyszne!
hastalavista 18.10.2010 18:19
rozgrzewa w zimowe wieczory :)
Kryska73 14.10.2010 16:24
aż ślinka cieknie!
Faustyna 01.10.2010 11:18
Pięknie wygląda i pewnie świetnie smakuje:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak