Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

muffiny z ttruskawkami i bitą śmietana

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masła 85 g
truskawek 150 g
mąki 280 g
proszku do pieczenia 1 łyżka
szczypta soli
grobnego cukru 115 g
jajko 2
śmietanki 18% 250 g
ekstraktu wanilii 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: muffiny z ttruskawkami i bitą śmietana

Na wierzch:
125 g śmietanki 48% (double cream), oczywiście może być kremówka 36%
12 całych niedużych truskawek
Piekarnik nastawiamy na 200 st C i przygotowujemy foremkę na 12 muffin (natłuszczamy lub wypełniamy papilotkami).
Truskawki kroimy na małe kawałki. Mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy cukier i pokrojone truskawki.
Jajka umieszczamy w oddzielnej misce i lekko ubijamy, dodajemy śmietankę, olej i kdstrakt wanilii. Mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre i krótko mieszamy, tylko do połączenia składników. Umieszczamy w foremkach. Pieczemy ok 20 minut. Pozostawiamy przez 5 minut w foremce, po czym wyciągamy na kratkę i studzimy.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Gdy muffiny są wystudzone smarujemy wierzch bitą śmietaną a na niej umieszczamy małą truskawkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ulaaa 04.09.2011 22:52
przepiękne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak