Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowe kule

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twarożek 40 dag
masło 2 łyżki
jajko 2
cukier 4 łyżki
laska wanilii 1\\2
morele 8
CUKIER W KOSTKACH 8
sok z pół cytryny
Panierka:
orzechy włoskie 15 dag
masło 8 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowe kule

Najpierw wyjmujemy pestki z moreli a w ich miejsce wkładamy kostki cukru po jednej sztuce z serka odciskamy sok wrzucamy jajka i mieszamy. Laskę przekrój i zeskrob miąższ dodajemy do masy. Cukier mieszamy z masłem i sokiem z cytryny, zagęszczamy tartą bułką i wstawiamy na pół godzinki do lodówki.Następnie po tych 30 minutach wyjmujemy i kroimy na 8 części każdą rozpłaszczamy w środek wkładamy morelę, oblepiamy wokół ciasto formując kulę. Wodę stawiamy i niech się zagotuje pojedynczo wkładamy kule i gotujemy na małym ogniu. Wyjmujemy wtedy kiedy zobaczymy ,że wypływają na wierzch. Mokre obtaczamy w panierce : masło stapiamy dodajemy cukier, orzechy .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 08.09.2012 08:46
super:)
jogobella231
jogobella231 19.04.2011 09:19
super
alaaa 30.09.2010 20:00
na pewno wyśmienite
IZABELA29 30.09.2010 10:03
warto zaskoczyc nawet samego siebie ,że takie słodkości się robi
Monika193
Monika193 28.09.2010 11:39
fajne
krzyniu1984 28.09.2010 11:18
wypróbuję
Margo1 28.09.2010 10:50
Jednym słowem naprawdę warto je zrobić. Efekt jest piękny i pochwalić można się przed goścmi...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak