Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos ze świeżej kapusty z pieczoną szynką i grzybami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta 1 główka
szynka pieczona 800 g
grzyby leśne 500 g
cebula biała 2 szt
koncentrat pomidowowy 200 g
mało do duszenia
bulion 1 kostka
Liść laurowy suszony Prymat 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos ze świeżej kapusty z pieczoną szynką i grzybami

1. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka, zalewany wodą, wrzucamy kostkę bulionową i listek laurowy.
2. Szynkę pieczemy osobno w naczyniu żaroodpornym, kroimy w małe kawałeczki.
3. Grzyby surowe podgotowywujemy, kroimy, dusimy na maśle razem z cebulką.
4. Po 60 minutach gotowania kapusty wrzucamy mięso, grzyby z cebulką, dajemy przyprawę do bigosu Prymat.
5. Gotujemy jeszcze 30 minut, przyprawiamy solą, pieprzem, majeranek, tymianek.
6. Dodajemy koncentrat pomidorowy.
7. Jeszcze chwilka i gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak