Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Obarzanki z makiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 szt
mąka 500 g
cukier puder 60 g
sól
białka jaj do smarowania 2 szt
mak

Przepis i sposób przygotowania na: Obarzanki z makiem

Z mąki, jaj i cukru zagnieść ciasto jak na kluski bez wody, posolić dokładnie wyrobić.
Wyrabiać małe cienkie obarzanki, wrzucać partiami do szerokiego płaskiego rondla na wrzącą i osoloną wodę, zamieszać.
Gdy obarzanki wypłyną na wierzch, wyjmować łyżką cedzakową, układać na blasze oprószonej mąką, obarzanki posypać makiem.
Piec w piekarniku na złoty kolor.
Po upieczeniu gorące posmarować białkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rosik93 02.10.2010 23:15
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak