Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantna tarta

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ugotowane ziemniaki 50 dkg
pory 2 sztuki
jajko 1 sztuka
białko 1 sztuka
oliwa 1 łyżka
natka 1 łyżka
jogurt naturalny 3/4 szklanki
mąka 1,5 szklanki
żółtko jajek 1 sztuka
margaryna 1/2 kostki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantna tarta

Mąkę wymieszać z margaryną. Wbić żółtko i szybko zagnieść ciasto, dodając 3 łyżki zimnej wody.Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. godzinę. Pory oczyścić i pokroić w plasterki. Podsmażyć je krótko na oliwie. Dodać pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki, jogurt naturalny, żółtko i drobno posiekaną natkę. Przełożyć do miski i wymieszać z pianą ubitą z 2 białek. Dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Formę wylepić ciastem. Ponakłuwać je widelcem i podpiec ok. 10 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę ziemniaczano-porową i piec ok. 30 minut w temp. 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 29.09.2010 20:34
Na ostro, super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak