Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

czekoladowy jeżyk

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 3 szt
cukier 17 dag
rum 3 łyżki
cukier waniliowy 1 szt
mąka 20 dag
masło 15 dag
żółtko jajek 3 szt
kakao 3 łyżki
cukier puder 3 łyżki
obrane migdały 5 dag
polewa czekoladowa 10 da
orzech laskowy 1 szt
białe płaskie cukierki 2 szt
niebieskie płaskie cukierki 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: czekoladowy jeżyk

Ubić sztywną pianę z 3 białek i 10 dag cukru. 3 żółtka utrzeć z 7 dag cukru, rumem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Stopniowo dodawać pianę z białek i przesianą mąkę, ciągle mieszać. Ciasto piec w formie wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Upieczone ciasto po wystygnięciu przeciąć na poziome plastry. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać szczyptę soli i kakao, posmarować kremem warstwy ciasta i złożyć je razem formując je na kształt jeżyka. gotową czekoladową polewę roztopić w naczyniu włożonym do garnka z gorącą wodą. W jeżyka powtykać połówki migdałów i polać czekoladową polewą. Nosek jeżyka wykonać z orzecha laskowego, a oczy z 2 białych i 2 niebieskich cukierków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 31.07.2011 09:22
mniam
Justyna Jussstiii 31.07.2011 09:22
mniam
ronald88 31.07.2011 09:15
super
Roman5 11.11.2010 21:19
smakowicie wyglada
hastalavista 19.10.2010 20:08
zapowiada się super :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak