Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udziec z indyka Eli

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziarna kolendry Prymat 1 łyżeczka
olej roślinny 5 łyżek
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
indyk 2 szt.
kumin 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Udziec z indyka Eli

Pozostałe składniki:

1 kostka mięsna
2 łyżki mąki pszennej

Na suchej patelni uprażyć (uważać żeby nie przypalić) ziarna kolendry i kumin.Uprażone ziarna przełożyć do moździerza i rozetrzeć(gdy nie mamy moździerza,to można ostudzone nasiona włożyć do torebki foliowej i zmiażdżyć ciężkim rondlem)Ze wszystkich składników (oprócz kostki mięsnej i mąki) przygotować marynatę.Udźce umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym,posmarować marynatą i włożyć do lodówki na 4 godziny.Kostkę mięsną zalać 1 litrem wody.Udźce oczyścić z marynaty,włożyć do niskiej brytfanki.Do marynaty wlać połowę bulionu mięsnego,wymieszać i wlać do mięsa.Mięso włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 80 minut,co jakiś czas polewając bulionem i wytworzonym sosem,żeby mięso było soczyste.Wyjąć mięso na półmisek.Sos zlać do rondla (ewentualnie dolać wody).Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Mięso pokroić na porcje.Sos podawać osobno w sosjerce.Smacznego!

Ja podałam indyka z kluskami śląskimi (przepis w mojej galerii) i czerwoną kapustą (przepis w mojej galerii).

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak