Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos bearneński

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wino białe wytrawne 3 łyzki
biały ocet winny 3 łyzki
szalotki 2 sztuki
Pieprz biały mielony Prymat kilka ziaren
żółtko jajek 3 sztuki
sól do smaku
masło 25 dag
czosnek 0,5 ząbka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku
sok z cytryny 1 łyżeczka
estragon 1 łyzka

Przepis i sposób przygotowania na: sos bearneński

do rondla z grubym dnem wlać wino i ocet, dodać obrane i posiekane szalotki, listki estragonu (szczyptę odłożyć) i rozgniecione ziarna pieprzu. gotować na małym ogniu, aż płyn odparuje do 2/3 objętości. przetrzeć przez sito i ponownie wlać do garnka, przestudzić. garnek wstawić do naczynia z gorącą wodą. do wina z octem i szalotką dodać żółtka, szczyptę soli i ubijać trzepaczką, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. nie doprowadzać do wrzenia, podgrzewać do momentu, aż ślady pozostawione przez trzepaczkę utrzymywać się będą przez kilkanaście sekund. do masy żółtkowej małymi porcjami dodawać masło i cały czas podgrzewając, nadal ubijać , aż sos nabierze jedwabistej konsystencji. czosnek obrać, posiekać, dodać do sosu, wsypać odłożone listki estragonu, przyprawić do smaku szczyptą pieprzu kajeńskiego, solą i sokiem z cytryny.
pasuje do steków, warzyw i ryb.
podczas dodawania masła sos moze się zważyć, jeśli rondel bedzie zbyt gorący.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiakova 10.04.2012 09:26
pycha
Kate131 10.01.2011 08:15
świetny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak