Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka Eli kakaowo-orzechowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
cukier 1 szklanka-250 ml
mąka pszenna 2.5 szklanki
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
maślanka 1 szklanka
margaryna 1 kostka
kakao 2 łyżki
orzechy włoskie 15 posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: Babka Eli kakaowo-orzechowa

Pozostałe składniki:

1 cytryna
cukier puder
3 łyżki łuskanych pestek dyni
margaryna do wysmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy

Margarynę roztopić i przestudzić.Mąkę,kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sito.Jajka i cukier utrzeć na puszystą masę.Do utartej masy jajecznej dodawać na przemian mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i maślankę,mieszając.Do ciasta wlać letnią margarynę i wymieszać.Dodać orzechy i jeszcze raz wymieszać.Formę do babki wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.Ciasto wlać do formy,włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.Pestki dyni uprażyć na suchej patelni (nie przypalić) i ostudzić.Wycisnąć sok z cytryny,dodać tyle cukru pudru,żeby wyszedł dość gęsty lukier i utrzeć do białości.Ostudzoną babkę polać lukrem i posypać uprażonymi pestkami dyni.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gabi162825 28.11.2012 10:06
pyszna babeczka
luki1984 27.01.2012 17:03
pychotka
luki1984 27.01.2012 17:03
pychotka
marchewka 12.09.2011 23:46
PS też mi się wydaje, że jest wilgotna
marchewka 12.09.2011 23:45
mniam, apetycznie wygląda
Ewa104 14.03.2011 19:20
Z maślanką wilgotna, z orzechami aromatyczna.Podoba mi się ta babka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak