Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka Eli ze śliwkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuki
cukier 1 szklanka-250 ml
mąka pszenna 3 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
maślanka 1 szklanka
margaryna 1 szklanka
śliwki węgierki 30 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Babka Eli ze śliwkami

Pozostałe skłądniki:

margaryna do wysmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy
cukier puder do posypania babki


Margarynę roztopić i przestudzić.Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito.Umyte śliwki przekroić na połówki,wyjąc pestki i pokroić połówki na mniejsze kawałki.Jajka i cukier utrzeć na puszystą masę.Do utartej masy jajecznej dodawać na przemian mąkę i maślankę,mieszając.Do ciasta wlać letnią margarynę i wymieszać.Formę do babki wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.Ciasto wlać do formy,Posypać kawałkami śliwek,włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40-50 minut.Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bursztynek 05.10.2011 23:31
mam jeszcze trochę śliwek muszę spróbować
oliwkowa
oliwkowa 21.10.2010 20:57
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak