Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki w cieście ptysiowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 1/3 kostki
mąka 1,5 szklanki
jajko 6 szt
sól szczypta
kurczak 70 dag
olej 1 łyżka
mąka 1 łyzka
mleko 1 szklanka
cukier szczypta
przyprawa kucharek 1 łyżeczka
włoszczyzna 1 (pęczek)
ser żółty 1 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki w cieście ptysiowym

250 ml wody zagotować z 1/3 kostki masła, odrobiną soli, wsypać 1,5 szklanki mąki i bardzo dokładnie wymieszać. Podgrzewać, aż masa stanie się szklista. Zestawić naczynie z ognia, przestudzić przez kilka minut a następnie wbijać po jednym jajku (łącznie 5 szt), ucierać. Z ciasta formować 20 kulek, ułożyć je w dość dużych odstępach na brytfannie i wstawić do bardzo mocno nagrzanego piekarnika, upiec.
Kurczaka ugotować z włoszczyzną, wystudzić, obrać mięso od kości, pokroić w drobną kostkę. Przygotować sos. Olej wymieszać z 1 łyżką mąki, zagotować. Sos przyprawić do smaku solą i cukrem, dodać kucharek. Do lekko przestudzonego dodać surowe jajko, wymieszać. Na krótko przed podaniem odkrajać wierzchy z ptysiów. Wymieszać mięso z sosem, nałożyć do ptysiów, posypać tartym serem i zapiec w piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 27.02.2013 20:17
apetyczne paszteciki
IKrakowianka 10.11.2011 00:18
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak