Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki na parze Man Tou

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki na parze Man Tou

10-12 sztuk

3,5 szkl. mąki,
2 dag drożdży,
1,5 szkl. ciepłej wody,
szczypta cukru,
1/2 łyżeczki soli.

Drożdże rozetrzeć z cukrem i kilkoma łyżkami wody. Odstawić na 10 minut.
Do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą, rozczynem i 1 szklanką wody. Zagnieść ciasto dodając stopniowo resztę wody. Może się okazać, że nie wejdzie nam cała jej ilość. Ciasto przełożyć na stolnicę i wyrabiać przez 7-8 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstawić pod przykryciem na 40-60 minut do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na grubość ok. 2,5-3 cm. Szklanką wyciąć krążki i odstawić do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką. Na jakieś 15-20 minut.
W garnku zagotować wodę, wlewając jej do ok. 1/3 wysokości. W bambusowym sitku do gotowania na parze umieścić kilka bułeczek i ułożyć na garnku. Gotować 10-15 minut.
Podawać do chińskich potraw, które zawierają dużo sosu lub do pieczonego mięsa.
A tak nawiasem mówiąc... świetnie pasują do polskiego mięsiwa, chociaż rzeczywiście z dużą ilością sosu. I do grzybów w śmietanie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Przepisy Joanny 08.03.2014 18:56
uwielbiam je z jagodami
ALAGOR 02.01.2013 14:12
super
rosik93 24.04.2012 21:26
mniam
Ela11 04.11.2011 23:25
bardzo fajne
Marybeth
Marybeth 05.09.2011 06:35
Ciekawe
Ela15 08.08.2011 18:46
fajne
Koper 23.03.2011 19:59
śliczne wyszły te bułeczki :)
Karolina92 11.01.2011 13:58
sa super:) moja babcia takie robila :)
Beata73 17.10.2010 11:24
kupuję podobne w Lidlu
Kryska73 12.10.2010 17:11
bułeczki na parze jadałam na Słowacji!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak