Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryki faszerowane z włoską nutą :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

8 średniej wielkości papryk ( czerwona , żółta inna- obojętne ),30 dag mięsa mielonego ( użyłam mieszane z wieprzowiny i wołowin
sól,miód do doprawienia,2 łyżki suszonej bazylii,1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki
7 szklanek wody ,8 szt. wykałaczek
bulion wołowy 1 kostka
bulion wieprzowy 1 kostka
pomidory suszone z czosnkiem 2 łyżeczki, i bazylią
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
olej z pestek winogron 2 łyżki
ryż 10 dag
cebula 2 szt. (cukrowe)
czarne oliwki 8 szt.
suszone pomidory 1/4 szkl. (w oleju, pokrojone w drob

Przepis i sposób przygotowania na: Papryki faszerowane z włoską nutą :

Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie .Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Oliwki pokroić w plasterki. Wymieszać mięso, ryż ,. cebulę, oliwki, pomidory suszone , natkę pietruszki . Doprawić pieprzem, Delikatem , bazylią , przyprawą ,, Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią \" .
Z papryk odkroić górny ( z ogonkami ) - usunąć gniazda nasienne , napełnić farszem , przykryć ,, pokrywką \" ( usunąć maksymalnie ogonek ) i przymocować każdą 2 wykałaczkami . Ustawić w szerokim garnku o takiej średnicy by wypełniały całe dno i wszystkie były w jednej warstwie ( bez zbędnego luzu ) . Zalać wodą ( ok 7 szklanek ) , dodać kostki bulionowe . Gotować na średnim gazie pod uchyloną przykrywką ok 45 minut od zagotowania .
Delikatnie odlać ok 2 szklanek wywaru i rozrobić w nim przecier pomidorowy . Wlać do garnka poruszając nim tak by sos się wymieszał . Doprawić sos do smaku odrobiną miodu ( lub cukrem ) i dusić jeszcze na małym gazie 15 minut.
Jeśli ktoś lubi to może zaprawić przed podaniem sos śmietanką i zagęścić zasmażką - ja tego nie robię .
Podawać wg upodobania . Ja podaję same w sosie posypane natka pietruszki i kilkoma pokrojonymi czarnymi oliwkami ( jak mam świeżą bazylię lub oregano to używam zamiast natki do posypania ). Można podać z pieczywem lub ziemniakami .
Jeśli zostanie sosu ( bo jest go sporo ) to ja na jego bazie robię zupę pomidorowo-paprykową .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 29.07.2011 22:39
ładnie wyglądają:)
eli_555 01.12.2010 17:29
Uwielbiam faszerowane papryki.
Jolanta40 29.09.2010 14:26
sezon na paprykę, pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak