śledzie marynowane

śledzie marynowane

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety śledziowe

    1 kg
  • ogórki konserwowe

    150 g
  • cebula

    200 g
  • mleko

    500 ml
  • papryka konserwowa

    200 g
  • majeranek

    2 łyżki
  • olej

    500 ml
  • liście laurowe

    2 szt
  • ziele angielskie

    6 szt
  • ziarna pieprzu czarnego

    10 szt
  • ocet

    250 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marynata:
ocet, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu mieszamy z 250 ml wody i zagotowujemy.

Śledzie moczymy 6 h (ostatnie 2 h w mleku), odsączamy, kroimy w kilkucentymetrowe dzwonka i zalewamy w słoju ostudzona marynata. Słój zakręcamy i wstawiamy do lodówki na conajmniej 12 h.
Ogórki kroimy w słupki, papryke również. Wyjmujemy sledzie z marynaty, odsączamy. Ogórki, paprykę, majeranek, oraz obrana i pokrojona cebulę meszamy i łączymy ze sledziami. Wkłądamy znowu do słoja i zalewamy olejem tak, żeby wszystkie składniki były przykryte. Odstawiamy na kolejne 12 h do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rakow2

20.10.2011 16:26
nie lubię

ronald88

21.08.2011 11:47
super

gosia561

10.07.2011 20:06
świetna sprawa taki śledzik

Smakosz6

26.08.2010 07:07
uwielbiam śledziki:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat