Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grecki chleb z oliwkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Grecki chleb z oliwkami

90 dag dobrej mąki pszennej,
1 op. drożdży instant (2 łyżeczki dla posiadaczy większych opakowań),
3 łyżeczki ziaren sezamu,
1 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki suszonego oregano Prymat,
3 łyżki oliwy plus odrobina do smarowania,
600 ml ciepłej wody,
10 dag czarnych oliwek bez pestek.

W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, 2 łyżeczki sezamu, sól i oregano. Wymieszać. Dodać oliwę i stopniowo wodę tak, by powstało miękkie ale zwarte ciasto. Wody może się okazać za dużo... więc po prostu nie dawać całej.
Ciasto przełożyć na stolnicę i wyrabiać przez 10 minut, aż będzie gładkie i lśniące i do rąk się nie przyklejające. Można podsypać mąką... Ja w tym momencie dzielę je na pół i odkładam do dwóch misek. Można nie dzielić i w całości odstawić do dużej michy, przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. W ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie pokroić grubo oliwki.
Przełożyć ciasto na stolnicę jeszcze raz. Delikatnie zagnieść, aby usunąć z ciasta powietrze. Do każdej części dodać połowę oliwek i po prostu je wgnieść. Uformować 2 okrągłe bochenki lub 2 podłużne nieco. Chlebki przełożyć na natłuszczoną blachę (smarowałam ją zawsze margaryną) lub wyłożyć specjalną podkładką do pieczenia, posmarować oliwą, naciąć ostrym nożem w 3 miejscach i posypać sezamem. Przykryć jeszcze raz i odstawić na 30 minut.
Piec chleb w temp. 200°C przez 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 25 minut. Wyjąć na metalową kratkę do wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 26.04.2012 21:25
pyszności;)
borgia 02.08.2011 13:28
Marybeth - trzeba zrobić ;). Jest naprawdę pyszny, o ile lubi się oliwki.
Marybeth
Marybeth 02.08.2011 12:53
Ciekawe jak smakuje? :)
borgia 08.07.2011 01:50
Myślę, że tak - jak się ma dużą maszynkę. Ja mam małą i większe niż 50 dekowe chleby robię ręcznie lub (ostatnio cały czas) w robocie wielofunkcyjnym, bo leniwa się zrobiłam ;)
Barbara40 30.06.2011 18:32
Na pewno pyszny chlebek, ale czy mozna go zrobic w maszynce ?
monciasz 08.03.2011 23:13
bardzo ładny chlebek
bejciu24 04.02.2011 10:20
lubię domowe chlebki, z oliwkami nie jadłem
Koper 06.01.2011 12:44
ten chlebek musi byc pyszny
Beata73 14.10.2010 15:49
nie przepadam za oliwkami, ale na pewno poprawiają aromat chleba!
Kryska73 10.10.2010 16:41
jestem ciekawa jego smaku!
agnieszka189 29.09.2010 12:47
uwielbiam ψομι με ελιες

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak