Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos grzybowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula biała 1 szt
masło 2 łyzki
mąka pszenna 2 łyzki
bukion drobiowy 1 kostka
sól, pieprz
grzyby świeże 30 dag
śmietana 12-procentowa 6 (do gotowania)

Przepis i sposób przygotowania na: Sos grzybowy

Grzyby czyścimy i kroimy w drobna kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Grzyby i cebule smażymy na maśle, tak długo, aż częściowo odparuje z nich płyn. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Potem wlewamy 2 szklanki ciepłego bulionu i mieszamy , aby sos zgęstniał. Dodajemy gęstą śmietanę i przyprawiamy sola i pieprzem do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magdziorka6 05.08.2013 08:46
BARDZO LUBIE SOSY Z GRZYBAMI
rjustysia 02.03.2012 11:53
Taki sos to coś niezwykle pysznego :)
Kate131 05.08.2011 09:16
świetny
maciek7 08.06.2011 19:54
super
Justyna73 01.10.2010 15:09
super smaczne
plocia 29.09.2010 21:38
Świetne sosy na taką porę roku.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak