Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski na parze z twarogiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto drożdżowe:
żółtko jajek 1 sztuka
jajko 1 sztuka
sól szczypta
cukier 1/2 szklanki
otarta skórka z cytryny
mąka do podsypania
twaróg 1/2 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski na parze z twarogiem

Przygotować ciasto drożdżowe - wg. mojego przepisu pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Twaróg rozdrobnić, dodać jajko, żółtko, sól, cukier, otartą skórkę i dobrze wymieszać. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stół mocno podsypując mąką podzielić na dwie części. Każdą z części należy uformować w kształcie wałka i podzielić na małe porcje -kluski.Każdą kluskę ułozyć rozciągając palcami brzeg- środek pozostawiamy grubszy. Na środku nałożyć twaróg i zwinąć (jak pączek podnosząc brzegi i zacisnąć). Kluski pozostawić 10 minut do wyrośnięcia, gotować na parze 10-15 minut (czas gotowania zależy od wielkości klusek). Podawać polane zrumienionym masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak