Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

medaliony wieprzowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1,4 kg wieprzowiny
20 dkg smalcu
15 dkg maki
15 dkg wędzonego boczku
20 dkg cebuli
30 dkg pieczarek
30 dkg wątróbki wieprzowej
40 dkg papryki i pomidorów
40 dkg móżdżku wieprzowego
8 dkg soli
1 dkg pieprzu
3 g majeranku
bulion 1/2 l

Przepis i sposób przygotowania na: medaliony wieprzowe

Z polędwicy lub od szynki kroimy ok. 4 dkg plastry, rozbić, posypać solą i pieprzem z obu stron i tak zostawić. Następnie obtoczyć w mące i smażyć na gorącym oleju. Przełożyć do głębokiego garnka, przykryć przykrywką by nie ostygło mięso.
Potrawka: Pokroić drobno boczek i smażyć aż zrobi się szklisty. Dodać drobno pokrojoną cebulę i zarumienić. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki i wątróbkę. Smażyć na mocnym ogniu. Dodać pokrojone pomidory i paprykę. Dusić 3 minuty pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać pokrojony w kostkę móżdżek. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Zalać bulionem i dusić 5 minut.
Podczas podawania gorące plasterki mięsa polewamy obficie potrawka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Halusia 22.07.2011 09:48
Super wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak