Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą i grzybami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 600 g
jajko 1 szt
sól 1/2 łyżeczki płaskiej
woda letnia 1 szkl
Farsz:
kapusta kiszona 1 kg
grzyby suszone 80 g
cebula biała 1 mała
sól, pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybami

Mąkę wyrabiamy ręką z jajkiem, solą i wodą na gładkie ciasto. Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy okręgi.

Grzyby przepłukujemy pod bieżącą wodą, a następnie moczymy co najmniej 1 godzinę w letniej wodzie, a następnie siekamy. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Kapustę siekamy na drobne kawałki i dodajemy wraz z cebulą do grzybów. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gotowy farsz układamy na jednej połowie każdego „ciastowego krążka” i lepimy pierogi. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie (najpierw powinna się zagotować) od momentu wypłynięcia około 1 minutę.

Pierogi podajemy przyozdobione okrasą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adam/ZUB3R 03.04.2013 08:22
bardzo lubię pierogi
Cukiereczek13 12.09.2012 08:43
moje ulubione :)
smakowita 15.07.2012 15:50
uwielbiam !
Grażyna13 20.03.2012 09:46
Uwielbiam :)
Małgosia6 29.11.2011 10:18
moje ulubione
ela16 28.09.2011 12:26
pycha
marta1371 11.05.2011 21:57
Pyszne
kakiaa 09.03.2011 18:03
Najlepsze pierogi pod słońcem!:)
kasiurek 23.11.2010 09:37
wyglądają bardzo apetycznie:)
katarzynka455 21.10.2010 19:38
uwielbiam takie pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak