Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Caponata

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 3 szt
cebula 1 szt
pomidory 400 g
kapary 2 łyzki
oliwa 100 ml
orzechy włoskie 50 g
oliwki 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Caponata

Bakłażany kroimy w kostke o boku 2 cm, solimy i odstawiamy na 30 min, aby straciły goryczke.

Cebulę roimy w kostkę, podsmażamy na części oliwy, przekładamy do garnka. Na patelni uzupełniamy oliwę i podsmażamy bakłażany. Przekładamy je do cebuli. Podobnie posteujemy z pokrojonymi w kostke pomidorami, które smażymy 10-15 min. Wszystkie włożone do garnka warzywa delikatnie mieszamy i kilka minut razem smazymy. Nastepnie dodajemy oliwki i połówki orzechów, doprawiamy octem, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Mieszamy. Następnie posypujemy kaparami i odstawiamy do schłodzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 26.02.2011 11:21
interesujący przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak