Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla serowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 250 g
masło miękkie 125 g
mleko 1/2 szkl
jajko 3 szt
żółtko jajek 1 szt
cukier wanilinowy 1 op
masło 2 łyżki
cukier 100 g
kruszonka
cukier 1/2 szkl
masło 4 łyżki
drożdże 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla serowa

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru, chwilę odczekujemy, a następnie dodajemy cukier, jajka, mąkę i masło. Wszystko razem mieszamy, a następnie wyrabiamy ręką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę, żeby wyrosło.

Ser ucieramy z masłem, żółtkiem i cukrem białym i waniliowym. Do masy możemy dodać kilka kropel ulubionego aromatu lub rodzynki.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, połowę smarujemy masą serową, a następnie składamy na pół. Ciasto po wierzchu smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem, a następnie posypujemy kruszonką powstałą z utarcia cukru z masłem.

Piekarnik z termo obiegiem nagrzewamy do 180st. Pieczemy około 1 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakowita 21.06.2012 21:44
smaczne ciacho !
rjustysia 11.06.2012 09:59
Bardzo lubię takie ciasta :)
magduś83 19.09.2011 20:14
ale smaczna
marta1371 04.07.2011 20:36
Bardzo taką lubię
wedith1 07.01.2011 18:14
Musi być smaczna bo wygląda cudnie!
stokrotka 16.12.2010 08:31
zachęcająca

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak