Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buchty z krówkami (MDC)

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Buchty z krówkami (MDC)

16 sztuk

Ciasto:
200 ml mleka,
2 jajka,
8 dag cukru,
10 dag miękkiego masła,
50 dag mąki + trochę do zagniatania,
1 łyżeczka drożdży instant.

8 kruchych krówek,
cukier puder do posypania (ewentualnie).

Polewa:
5 dag masła,
130 ml mleka,
2 łyżki cukru.

Do zbiornika maszyny do chleba włożyć po kolei składniki ciasta - wg listy. Włączyć program \"ciasto rosnące\".
W tym czasie pokroić krówki na pół - w poprzek oczywiście. Można pokroić na mniejsze kawałki, ale połówką łatwo się nadziewa a i tak rozpuści się podczas pieczenia. 2 małe keksówki lub jeszcze lepiej kwadratową formę o boku 20 cm wysmarować masłem.
Po zakończeniu cyklu wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Gdyby było za miękkie (im lżejsze tym puszystsze) dodać odrobinę mąki aby łatwiejsze było w obróbce. Podzielić je na 16 równych kawałków i każdy nadziać kawałkiem krówki. Zlepić dokładnie formując kule, po czym włożyć do form - do keksówek 8 sztuk, do dużej formy całość. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia, aby podwoiły swoją objętość - na ok. 30-40 min.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180°C.
A w rondelku podgrzać masło z mlekiem i cukrem, aż cukier się rozpuści. Przestudzić. Gdy ciasto wyrośnie polać przygotowaną mieszanka - tuż przed wsadzeniem do piekarnika. Piec 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec jeszcze ok. 10-15 minut.
Wyjąć, trochę przestudzić i wyjąć z formy. Wystudzić zupełnie i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 27.04.2012 10:14
podoba mi się:))
Marybeth
Marybeth 14.09.2011 16:42
Pycha!
Ela15 02.08.2011 21:02
super
Ewa104 30.06.2011 20:55
Ale super pomysł .
SmacznaPyza 27.04.2011 15:18
ale fajowe bułeczki! do wypróbowania!
borgia 05.04.2011 14:47
Czekoladą :) Mój syn uwielbia z czekoladą.
Barbara40 05.04.2011 13:30
Krowki sa u mnie zbyt wielkim rarytasem, z wiadomych powodow, ale Borgio, czy mozna zastapic je czyms innym ?
Izabela/bella81 30.03.2011 08:32
fajny przepis, tylko również u m,nie brak maszyny...
Joanna108
Joanna108 31.12.2010 09:39
Z nadzieniem krówkowym nigdy nie jadłam.
IZABELA29 19.12.2010 00:45
fajne
ewasylwia 02.11.2010 21:20
Naprawdę ciekawy przepis
borgia 28.10.2010 12:32
Życzę tego!!! To byłaby świetna nagroda.
Koper 28.10.2010 09:13
Muszę sobie kubić paszynę do pieczenia chleba :) a może będzie w nagrodach...
Beata73 13.10.2010 13:34
pyszne! uwielbiam drożdżowe!
Kryska73 09.10.2010 17:45
nie mam maszyny ale w rękach tez rosną!
borgia 27.09.2010 20:25
Tak.
Karolcia12 27.09.2010 10:31
mdc to na pewno maszyna do chleba
rosik93 27.09.2010 09:07
Bardzo ciekawy przepis.Super.Tylko co oznacza MDC?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak