Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

torcik porzeczkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czerwone porzeczki 30 dag
śmietana kremówka 50 dag
jogurt 15 dag
kwaśna śmietana 15 dag
mąka 1 szkl
cukier 1/2 szkl
jaja 2 szt
cukier waniliowy 2 szt
masło 3 łyżki
skórka startta z 1 cytryny
sok z 2 cytryn
proszek do pieczenia
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
konfitura 1 łyżka porzeczkowa

Przepis i sposób przygotowania na: torcik porzeczkowy

Mąkę przesiać na stolnicę (dwie łyżki odłożyć), zagnieść ze startym na wiórki masłem, żółtkiem, 2 łyżkami cukru, 1 torebką cukru waniliowego i szczyptą soli. Ciasto zawinąć w folię i na pół godziny odstawić do lodówki. Ciastem wyłożyć spód tortownicy, piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni, poczekać aż trochę przestygnie i położyć warstwę konfitury. Oddzielić białko od żółtka, białko ubić na sztywną pianę z łyżką cukru i odrobiną soli, ostrożnie wymieszać z żółtkiem, resztą mąki i proszkiem do pieczenia, rozsmarować na kruchym spodzie. Piec 12 minut w temp. 200 stopni. Jogurt wymieszać z kwaśną śmietaną, skórką i sokiem z cytryny, resztą cukru i cukrem waniliowym, dodać rozpuszczoną żelatynę. Jeden pojemnik kremówki ubić na sztywno, dodać do gęstniejącej masy. Krem rozsmarować na cieście, wstawić na 1,5 godziny do lodówki. Porzeczki pozbawić gałązek, pozostałą kremówkę ubić, posmarować brzegi tortu. Na cieście ułożyć owoce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Roman5 09.11.2010 16:36
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak