Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Malakoff

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopty
poncz
masa kremowa
dekoracja

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Malakoff

Składniki:
•300g podłużnych biszkoptów jak do tiramisu
Poncz:
•1/2 szklanki białego wina
•50 ml rumu
•2 łyżeczki cukru
Masa:
•1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego
•1,5 szkl mleka
•1 budyń waniliowy 40g
•4 łyżki cukru
•25 dag masła
•2 łyżki cukru pudru
•10 dag uprażonych płatków migdałowych
2 łyzki soku z cytryny
Dekoracja:
•bita śmietana
•herbatniki w czekoladzie
płatki migdałowe

Wymieszac składniki ponczu. Tortownicę wyłozyć połową biszkoptów szczelnie, nasączyc połową ponczu. Ugotowac budyń z mlekiem i cukrem, ostudzic. Masło utrzec z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania, dodawac po łyżce zimnego budyniu, dodac sok z cytryny. Podgrzcm dżem, połowę rozłożyć małymi kleksami na biszkoptach. Posmarowac grubo częścią kremu, posypac połową płatków. Ułożyć ponownei biszkopty, dżem, krem (troche zostawic na posmarowanie boków) i płatki. Wstawic do lodówki. Gdy krem stwardnieje zdjac obręcz tortownicy, posmarowac boki ciasta resztą kremu i obkleic płatkami. Udekorowac herbatnikami i bitą śmietaną. Wstawic do lodówki. Pyszny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Koper 29.02.2012 21:08
Na prawdę wygląda jak z bajki :)
Anna146 16.08.2011 07:01
wygląda super
wedith1 13.02.2011 23:21
Wygląda bajecznie!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak