Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolowa z cieciorką :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

1 puszka drobnej fasolki w zalewie ( pojemności 400 ml),1 puszka cieciorki w sosie pomidorowym ( pojemności 400 ml )
30 fasolek szparagowych ( świeżych ),15 dag wędzonego boczku,1 udko z kurczaka
bulion drobiowy 1 kostka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
natka pietruszki 2 łyżki
bulion cielęcy 1 kostka
majeranek 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
śmietana kremówka 1/2 szklanki
cebula 1 szt.
marchew 2 szt.
pietruszka 1 szt.
ziemniaki 4 szt.
seler 1/8 szt.
masło 1/2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolowa z cieciorką :

Warzywa obrać ,1 marchewkę pokroić w plasterki. W do garnka włożyć boczek , udko z kurczaka, warzywa, pociętą w kawałeczki ( tak ok. 1 cm ) fasolkę szparagową , pokrojone w drobną kostkę ziemniaki . Zalać 1,2 litra wody .Wrzucić kostki bulionowe .Gotować 40 minut. Z wywaru wyjąć mięso i warzywa ( całą marchew, seler, pietruszkę ). Na patelni podsmażyć na złoto ( na maśle ) pokrojoną w ,, piórka ,, cebulę i wrzucić do zupy razem z majerankiem, zmiażdżonym i roztartym czosnkiem , obranym i rozdrobnionym mięsem z kurczaka i drobno pokrojonym boczkiem , odsączoną fasolką i cieciorką z sosem . Gotować 15 minut .Odlać 1/3 zupy , zmiksować ją i wlać powrotem do garnka. Doprawić pieprzem . Wlać śmietankę .Podawać posypaną natką pietruszki .

Warzywa wyjęte z zupy można zmiksować razem z zupą .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak