Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos noworoczny :

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

4 cebule,30 suszonych grzybów,1 łyżka powideł śliwkowych,Sól,Pieprz mielony,10 ziaren ziela angielskiego
5 liści laurowych ,10 ziaren jałowca,½ szklanki czerwonego pół słodkiego wina,½ kostki smalcu
wędlina 1/2 kg
boczek 1/2 kg
kiełbasa 1/2 kg
kapusta kiszona 1,5 kg
Kapusta słodka 1,5 kg
wołowina pieczeniowa 0,5 kg
wieprzowina 1 kg (bez kości)
piernik 1 kromka (korzenny)
oliwa 1/2 szklanki
Przyprawa do zup i potraw Kucharek

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos noworoczny :

Prawdziwy bigos potrzebuje czasu, czasu i jeszcze raz czasu. No i najlepszych produktów . Inaczej jest to kapusta z mięsem , a nie bigos.

Słodką kapustę usiekać , sparzyć i gotować . kapustę kiszoną przepłukać jeśli trzeba i też gotować . Po 4 godzinach obie kapusty połączyć . Wlać oliwę i dalej dusić . Namoczone grzyby ugotować , pokroić w drobne paski i wlać razem z wodą z gotowania do kapusty .Mięso i kiełbasę upiec na smalcu. Pokroić w kostkę i razem z tłuszczem z pieczenia dodać do kapusty. Boczek pokroić w kosteczkę i usmażyć na rumiano. Na tłuszczu wytopionym z boczku usmażyć pokrojoną w ,, piórka „ cebulę . Cebulę i boczek wrzucić do bigosu. Wędliny drobno pokroić i też dodać do bigosu razem z przyprawami
Dusić po 1 godzinie 3 razy dziennie. Między czasie wystawiać na mróz ( lub do lodówki ) , by przemarzł . Ostatniego dnia wlać wino. Dodać powidła i pokruszony piernik . Doprawić solą , pieprzem , maggi.

Można ugotować większą ilość i zamrozić lub zawekować .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 16.05.2015 23:28
bigos wyszedł super
Adamorek 05.05.2014 15:31
ciekawy przepis
ulaaa 17.01.2013 14:51
bardzo dobre
Renataj 17.11.2012 10:50
Prawdziwy bigos. Oj zjadło by się.
zbysiowa 20.10.2012 11:31
To jest bigos, mniamm;)
Krzysztof27 30.01.2012 19:56
pewnie jest bardzo dobry :)
Jolanta40 12.04.2011 23:28
oj, zjadłoby się taki bigosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak