Pączki

Pączki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    500 g
  • mleko

    100 ml
  • śmietana 30%

    250 ml
  • jajka

    8 szt
  • spirytus

    25 ml
  • cukier

    100 g
  • cukier waniliowy

    do smaku
  • masło

    150 g
  • drożdże

    60 g
  • szczypta soli

    do smaku
  • konfitura

    250 g
  • skórka cytrynowa

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    do smaku
  • smalec

    750 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mieszamy letnie mleko, łyżkę cukru, roztarte drożdże oraz ok. 100 g mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Resztę mąki przesiewamy do miski. Żółtka ucieramy z resztką cukru. Śmietankę lekko podgrzewamy. Łączymy mąkę, rozczyn, śmietankę, cukier waniliowy, roztopione i schłodzone masło, spirytus i sól. Możemy dodac drobno starte skórkę z cytryny. Ciasto długo i cierpliwie wyrabiamy. jest gotowe, gdy staje sie lśniące i odchodzi od reki i od miski. Odstawiamy przykrytą miskę z ciastem w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto zaczyna rosnąć nabieramy równe porcje, z których formujemy płaskie krążki. Na środek każdego krążka układamy nadzienie, zalepiamy dokładnie i formujemy w rekach równe kulki. Układamy pączki na stolnicy oprószonej mąką, zalepiona częścia do dołu. Przykrywamy czysta serwetą i czekamy aż pączki podwoją swoją objętość.

Smalec topimy w szerokim rondlu i jak sie rozgrzeje, wrzucamy do niego pączki. Powinny swobodnie pływać. Gdy jedna połowa pączka jest juz podsmażona, przewracamy go delikatnie łyżką cedzakową na druga stronę. Po upieczeniu posypujemy je cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rakow2

17.10.2011 14:55
pączki uwielbiam

Ewa95

21.09.2011 20:33
pychota!

gosia561

05.08.2011 10:32
ale kalorii

SyMiki

09.07.2011 10:49
pyszne

msmariusz

14.02.2011 18:20
mniam mniam

Tomasz17

28.01.2011 22:11
pycha :)

Krzysztof42

07.01.2011 16:11
uwielbiam chociaż dawno nie jadłem

iwona332

18.09.2010 00:56
super

Smakosz6

31.08.2010 20:52
mniam

noculos

17.06.2010 00:52
Tak właśnie moja babcia robi paczki, kto z nas wyobraza sobie bez nich tłusty czwartek? Trochę kalorii,ale dla tego smaku warto!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat