ryba z pomidorami zapiekana w ziołach

ryba z pomidorami zapiekana w ziołach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety z pangi

    1 kg
  • pomidory

    250 g
  • cebula

    1 szt
  • ząbki czosnku

    3 szt
  • posiekana pietruszka

    do smaku
  • tymianek

    do smaku
  • kminek

    do smaku
  • chili

    do smaku
  • cytryny

    2 szt
  • tarta bułka

    2 łyżki
  • oliwa

    125 ml
  • cukier, sól, pieprz

    do smaku
  • wino białe wytrawne

    125 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rybę myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem.

Przygotowujemy marynate:
Mieszamy chli, 4 łyzki oliwy, sok z jednej cytryny, 4 łyzki posiekanej pietruszki, zalewamy rybe marynata i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 h.

Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy. pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Na kolejnych 4 łyżkach oliwy smażymy czosnek i cebule, dolewamy wino, doprawiamy cukrem, sola i pieprzem. Dusimy 5 min. Na koniec dosypujemy kminek, tymianek i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Smarujemy żaroodporne naczynie reszta oliwy. Na dnie układamy połowę pomidorów, na nich rybe którą skrapiamy marynata, nasteopnie pomidory. całość polewamy wywarem z ziołami i posypujemy byłką tartą.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy 15-20 min.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agata1722

25.02.2011 14:32
przepis na pięć:)

Małgorzata113

07.07.2010 09:41
Pasuję na kolację przy świecach.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat