Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonki zapiekane wg Buni :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

por 1/4 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 1 liść
Ziele angielskie całe Prymat 2 ziarna
miód 1 łyżka
ketchup 1 łyżeczka
olej słonecznikowy 2 łyżki
woda 1 l
golonka 2 szt. (nieduża)
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 2 łyżki
marchew 2 szt.
pietruszka 1 szt.
seler kawałek

Przepis i sposób przygotowania na: Golonki zapiekane wg Buni :

Golonki , oczyszczone warzywa, liście laurowe , ziele angielskie ,przyprawa warzywna do zup - zalać wodą i gotować 1,5 godziny . Wyjąć mięso .Z oleju, miodu, ketchupu śliwkowego ( lub zamiennika ), przyprawy do wieprzowiny - zrobić pastę i natrzeć nią golonki. Włożyć do rękawa do pieczenia ( lub szkiełka żaroodpornego ).Wstawić do zimnego piekarnika .Nastawić piekarnik na 200 * C i piec 1 godzinę .
Ja razem z mięsem wkładam ziemniaczki natarte ta samą marynatą co mięso.
Tak pieczone golonki są mięciutkie a przy okazji mam wywar na zupę.
Podpowiadam , ze można ułatwić sobie pracę i robić na raty. Tzn. obgotować golonki i po ostudzeniu natrzeć marynatą i zamrozić - a jak mamy ochotę na golonkę to tylko wyciągamy i wrzucamy do pieczenia .Połowa roboty .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 16.02.2017 17:45
pysznie wvglądają
Andysz 04.11.2012 19:28
mniam mniam aż ślinka cieknie;)
evita0007 31.05.2011 15:50
Wspaniała goloneczka mniam,mniam :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak