Przepis i sposób przygotowania na: Macaroni and Cheese (vel. Mac n Cheese)
Makaron ugotować według uznania (najlepiej normalnie, aby był miękki). Masło rozpuszczamy w garnku. Dodajemy mąkę cały czas mieszając (ilość mąki należy dobrać indywidualnie - od tego zależy gęstość sosu - powinna się zrobić z tego taka gęsta zasmażka).
Następnie dodajemy do tego mleko oraz śmietanę i cały czas mieszając podgrzewamy. Dodajemy sól, cayenne, musztardę dijon oraz (to kwestia gustu) przyprawę do pizzy.
Gdy mleko będzie już praktycznie gorące i zacznie gęstnieć - wyłączamy gaz i dodajemy około 85% startego sera, który mamy. Gdy to się rozpuści i będzie z tego jednolity, gęsty i kremowy sos mieszamy to z makaronem. I tutaj 2 możliwości podania:
1. Sposób klasyczny. Makaron wsypujemy do naczynia żaroodpornego, dolewamy do tego powstały wcześniej sos i mieszamy. Po czym górę posypujemy resztą sera oraz bułką tartą (najlepiej wymieszać bułkę z odrobiną rozpuszczonego masła, wtedy będzie lepsza). Tak przygotowane naczynie zostawiamy nieprzykryte i wkładamy do piekarnika o temperaturze około 200 stopni. Czas dobieramy indywidualnie - tak by zarumieniła się góra potrawy.
2. Makaron wrzucamy do garnka ze zrobionym wcześniej sosem, mieszamy. Podajemy na talerzu i posypujemy bułką tartą.
Życzę smacznego:)