Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Macaroni and Cheese (vel. Mac n Cheese)

5.0
(87)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

musztarda dijon 1 łyżka
mleko 1 szklanka
masło 120 gramów
mąka 2/3 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat 1 łyżeczka
bułka czerstwa 1/2 szklanki
śmietana kremówka 1/2 szklanki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka
ser cheddar 350 gramów
Makaron kolanka 400 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Macaroni and Cheese (vel. Mac n Cheese)

Makaron ugotować według uznania (najlepiej normalnie, aby był miękki). Masło rozpuszczamy w garnku. Dodajemy mąkę cały czas mieszając (ilość mąki należy dobrać indywidualnie - od tego zależy gęstość sosu - powinna się zrobić z tego taka gęsta zasmażka).

Następnie dodajemy do tego mleko oraz śmietanę i cały czas mieszając podgrzewamy. Dodajemy sól, cayenne, musztardę dijon oraz (to kwestia gustu) przyprawę do pizzy.

Gdy mleko będzie już praktycznie gorące i zacznie gęstnieć - wyłączamy gaz i dodajemy około 85% startego sera, który mamy. Gdy to się rozpuści i będzie z tego jednolity, gęsty i kremowy sos mieszamy to z makaronem. I tutaj 2 możliwości podania:

1. Sposób klasyczny. Makaron wsypujemy do naczynia żaroodpornego, dolewamy do tego powstały wcześniej sos i mieszamy. Po czym górę posypujemy resztą sera oraz bułką tartą (najlepiej wymieszać bułkę z odrobiną rozpuszczonego masła, wtedy będzie lepsza). Tak przygotowane naczynie zostawiamy nieprzykryte i wkładamy do piekarnika o temperaturze około 200 stopni. Czas dobieramy indywidualnie - tak by zarumieniła się góra potrawy.

2. Makaron wrzucamy do garnka ze zrobionym wcześniej sosem, mieszamy. Podajemy na talerzu i posypujemy bułką tartą.

Życzę smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

08.02.2014 22:05
Po pierwsze mąki jest za dużo, po drugie ser cheddar średnio nadaje się do tej potrawy. Macaronii wyszło średnie... Proponuję inne przepisy.
Andysz 04.11.2012 19:29
mmmm bardzo ciekawy przepis;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak