Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

naleśniki z mandarynkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 10 dag
jajko 2 szt.
1 szklanka mleka pełnotłustego
szczypta soli
miękkie masło 5 dag
2 łżki masła
mandarynki 4 szt.
1 kieliszek likieru pomarańzowego
skórka mandarynkowa
olej do smażenia 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: naleśniki z mandarynkami

Mandarynki dokładnie umyj i osusz. Z dwóch owoców zetrzyj na tarce skórkę i wyciśnij sok, odrzucając pestki. Następnie zrób ciasto naleśnikowe. Do mąki wbij dwa całe jajka, dodaj sól, dolej tłuste mleko. Składniki zmiksuj na gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na 30 minut.
W tym czasie miękkie masło utrzyj z cukrem i sokiem mandarynkowym. Połącz masę z otartą wcześniej skórką. Dodaj likier i zmiksuj tak, aby powstała masa o jedwabistej konsystencji.
Ciasto przemieszaj. Rozgrzaną patelnię posmaruj precyzyjnie (z uwzględnieniem boków) pędzelkiem zamoczonym w oleju. Wylewaj po niewielkiej porcji ciasta i smaż sześć naleśników (za każdym razem smarując patelnię odrobiną oleju).
Naleśniki cienko posmaruj masłem i złóż w trójkąty. Pozostałe mandarynki podziel na cząstki i podsmaż na patelni, aż puszczą sok. Zestaw patelnię z ognia i umieść na niej naleśniki. Obsmaż. Gotowy deser podawaj udekorowany mandarynkami oraz skórka mandarynkowa, pokrojoną w cieniutkie paseczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 17.04.2012 14:49
bardzo pomyslowe
Edyta31 17.09.2011 21:47
extra pomysł :) naleśniczki muszą być świetne
bursztynek 09.03.2011 23:54
z tym likierem fajny pomysł
pipi765 08.03.2011 10:58
takich jeszcze nie jadłam
4muffins 02.12.2010 22:39
smakowite połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak