Przepis i sposób przygotowania na: Carpaccio z żółtej cukinii
Carpaccio z żółtej cukinii
1 żółta cukinia,
sok z 1/2 cytryny,
2 łyżki oliwy truflowej,
sól, pieprz,
kilka listków bazylii,
kilka listków natki pietruszki,
10 dag zielonych oliwek nadziewanych papryką.
Cukinię umyć i odkroić końcówki. Ostrym nożem pokroić w jak najcieńsze plasterki, które z kolei ułożyć na płaskim talerzu promieniście dookoła tak, aby zachodziły na siebie. Skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć i polać oliwą.
Zioła umyć i pokroić. Posypać nimi cukinię. Odstawić na minimum 30 minut, choć ja zalecam znacznie dłuższy czas - carpaccio im dłużej się marynuje, tym jest lepsze.
Oliwki opłukać pod zimną wodą, poczekać chwilkę, aż odciekną i wyłożyć na środek talerza tuż przed podaniem.