Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto francuskie zrolowane Therbii

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto francuskie zrolowane Therbii

Polecam już na wstępie, bo...*
...bo jest błyskawiczne - niestety albo \"stety\" właśnie robi się go w machinie zwanej Thermomixem, którego niestety ja osobiście nie posiadam, ale mam inny skarb w postaci robota wielofunkcyjnego typu błyskawiczny malakser o wielkiej mocy, także przerobowej - zaryzykowałam... (warto o ten sprzęt powalczyć),
...bo nie wymaga specjalnego obchodzenia się z ciastem i wystarczy go raz zrolować, chociaż ja zrobiłam to dwukrotnie, gdyż o maśle w zamrażalniku po prostu zapomniałam, zajmując się inną rzeczą,
...bo jest rewelacyjnie maślane, mięciutkie, pachnące i tak smakowite, że kupne ciasta nijak się do niego mają,
...bo nadaje się do wszystkiego, jak każde ciasto francuskie - i w dodatku można je zamrozić, aby mieć je w każdej chwili pod ręką, chociaż zrobienie go nie jest specjalnie czasochłonne,
...bo możemy się pochwalić innym, że nawet ciasto francuskie potrafimy zrobić.

*odfajkować wybraną pozycję ;P

Zaskoczona byłam oglądając stronkę Therbii tą metodą robienia. Do tej pory znalazłam jeden przepis, z którego korzystałam po trzech nieudanych innych próbach. Ten jest bardzo dobry,ale tradycyjny. A co za tym idzie kilka razy trzeba było ciasto listkować, za każdym razem chowając do lodówki na jakiś czas... A czas biegł niemiłosiernie. Tu już wiem, że i ten dobry przepis pójdzie w zapomnienie.
Tak nawiasem mówiąc, z tego ciasta zrobiłam Tarteletki ze śliwkami...

Ciasto francuskie zrolowane Therbii

15 dag mąki + odrobina do podsypania,
15 dag masła,
szczypta soli,
75 ml lodowatej wody.

Masło pokroić na kawałki i koniecznie wsadzić do zamrażalnika na jakieś15-20 minut. W przypadku dłuższego trzymania, trzeba będzie operację listkowania powtórzyć...
Wrzucić składniki do miski Thermomix i miksować 15 sekund przy szybkości 6. Mniej więcej wiem o czym autorka pisze, bo sprzęt widziałam, ale można...
...wrzucić składniki do miski robota wielofunkcyjnego z plastikowymi nożami wewnątrz i miksować na bardzo szybkich obrotach, aż utworzy się kruszonka. Dokończyć miksowanie na małych obrotach, aż ciasto samo się poskleja. W obu przypadkach wyjąć ciasto z miski.
Na lekko oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto - też lekko oprószone mąką - na prostokąt. Zrolować od dłuższej strony, po czym taką roladkę uformować w ślimaka. Owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na ok. 30 minut. Jeżeli w cieście będą jeszcze widoczne grudki masła, to operację trzeba powtórzyć.
Ślimaka postawić na sztorc na lekko oprószonym mąką blacie, spłaszczyć dłonią i rozwałkować na pożądany kształt. Wyłożyć nim formę lub foremki, lub pociąć wg uznania. Foremki z ciastem należy wsadzić jeszcze do lodówki przed wypełnieniem farszem.
Piec wg przepisu, z którego korzystamy.

Źródło: Cuisine d`ici ou d`ailleurs

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bartek Klucha 27.04.2015 01:10
podoba mi się
paula191919 19.10.2014 09:53
mmmmm.......bardzo fajny przepisik ; )
Grażyna13 11.09.2014 21:50
co za pyszności :)
Grażyna13 07.07.2014 21:44
Podoba mi się :)
Ada-Gaba 28.06.2014 11:59
ciekawy przepis, chętnie wypróbuję wg. Twojego przepisu
Justyna223 03.06.2012 18:33
fajne
Andysz 28.04.2012 09:10
mniammmm;)) pyszności!
Wojt@s
Wojt@s 19.03.2012 12:34
extra
cukiereczek 28.03.2011 13:16
fajne
Norgiusz 24.03.2011 07:12
fajne
Jolanta_P-S 13.02.2011 15:40
ja jednak idę na łatwiznę i kupuję ciasto francuskie w Biedronce, ale przepis ciekawy, chociaż pracochłonny
Joanna108
Joanna108 06.12.2010 08:09
Warto wypróbować, bo do zrobienia tradycyjnego nigdy nie wystarcza mi cierpliwości.
radek305
radek305 24.11.2010 16:06
ciekawe
Beata61 21.11.2010 20:15
super! uwielbiam to ciasto, ale w klasycznej wersji jest takie pracochłonne...dziękuję za przepis :*
Beata73 10.10.2010 16:24
rzeczywiście szybkie ciast!
Kryska73 07.10.2010 17:49
kupuje takie gotowe ciasto w Lidlu i robię z niego ciastka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak