Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluszki ziemniaczane

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Paluszki ziemniaczane

25 dag mąki,
20 dag ugotowanych ziemniaków,
20 dag margaryny o temp. pokojowej,
1/2 łyżeczki chili,
1/2 łyżeczki soli,
2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu (niekoniecznie)*
1 żółtko do smarowania,
tłuszcz do blachy.

* Rozmaryn można zastąpić odrobiną kminku, innymi ziołami, makiem lub sezamem.

Wystudzone ziemniaki przetrzeć przez praskę lub zmielić do miski, dodać margarynę i dokładnie wymieszać - zagniatając. Dodać przesianą mąkę, sól, chili i rozmaryn. Zagnieść miękkie i gładkie ciasto, które następnie pod przykryciem wstawić na godzinę do lodówki. W zasadzie ciasto można zagnieść bez rozmarynu i w tej właśnie chwili podzielić je na 4 części - do każdej dodając coś innego.
Na leko oprószonej mąką stolnicy formować z ciasta wałeczki o średnicy ok. 1 cm. Podzielić na paluszki długości 13-15 cm i układać na natłuszczonej blasze.
Żółtko rozbełtać z łyżeczką wody i posmarować nim paluszki. Piec w temp. 200°C przez ok. 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Przepisy Joanny 08.03.2014 18:56
pyszne paluchy
Klausia 02.11.2013 00:29
czyli tak ja lubię :) jutro więc skorzystam z przepisu :D
borgia 01.11.2013 19:08
Zdecydowanie chrupiące (ich chrupkość będzie jednak zależała od stopnia wypieczenia - ja wolę bardziej) z trochę miękkim wnętrzem.
Klausia 01.11.2013 12:54
Jeszcze pozwól, że zapytam czy one są chrupiące czy miękkie? :)
Klausia 01.11.2013 12:53
świetny pomysł, nie słyszałam, jeszcze o takiej :) przy okazji wykorzystam przepis :)
Karolcia12 30.10.2013 10:37
smaczna przekąska
Habibi 17.10.2013 10:23
bardzo lubię takie ziemniaczane paluchy i na gorąco i na zimno :) dodaję właśnie kminek, zrumienioną posiekaną cebulę, albo dużo pieprzu :)
Małgorzata9 10.06.2013 18:30
super pomysł
Karolina92 20.04.2012 11:20
jestem ciekawa jak smakuja :)
ilka_86 26.10.2011 16:57
pyszne danie
agogo2 03.05.2011 20:53
super
Tomek13 18.04.2011 19:32
super
Ela15 16.04.2011 21:13
super wyglądają
bejciu24 31.03.2011 20:02
muszą być smaczne
ziutula
ziutula 10.03.2011 23:19
pychota.....
miki47 21.02.2011 11:30
pycha
bejciu24 06.02.2011 10:44
wyglądają apetycznie
Izabela28 06.11.2010 19:39
Fajny i ciekawy przepis:)
PaniMISIOWA 31.10.2010 11:50
wyglądają smakowicie!
Beata73 07.10.2010 13:43
trochę dużo pracy, ale efekt jest tego warty!
aranka 06.10.2010 19:43
do barszczyku i do piwka
Kryska73 05.10.2010 14:50
super do czerwonego barszczu!
Faustyna 27.09.2010 13:00
Bardzo ciekawy pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak