Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp pieczony z grzybami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karp 1,2 kg
grzyby suszone 12 szt
bułka czerstwa 1/2 szt.
śmietana 1 szkanka
mąka 1 łyżka
tłuszcz do smażenia 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
pietruszka zielona do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Karp pieczony z grzybami

Karpia, oczyścić z łusek, wypatroszyć, odciąć płetwy, posolić i zostawić na 15-20 minut. Grzyby namoczyć i ugotować. Ugotowane grzyby odsączyć na sicie i pokroić w paski . W ten sam sposób pokroić bułkę. Grzyby i bułkę włożyć razem na patelnie, na mocno rozgrzany tłuszcz, posolić i posypać pieprzem i obrumienić.Część grzybów z bułką włożyć do środka ryby, zaszyć nitka. Karpia ułożyć na mocno rozgrzanej patelni i szybko obsmażyć. Lekko podrumieniona rybę przenieść na ogniotrwały półmisek i obłożyć pozostałymi grzybami z bułką. Dodać śmietanę wymieszana z solą, pieprzem i maka. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak