Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocny wieniec Sarenki

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej 2 szklanki
cukru, czyli 220g (obj. szkl. 250 ml), 1 szklanka
budyń bananowy 1 opakowanie
proszku do pieczenia 2 lyzki
cukru wanilinowego 16 g
soku z cytryny 2-3 lyzki
cukru pudru 1 szklanka
szczypta kurkumy
tluszcz i maka do formy
banan 2 male
jaja 3 średnie
jogurt grecki 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocny wieniec Sarenki

Jajka ubic z cukrami na puch, dodac miekka margaryne, dobrze polaczyc na gladka mase, ciagle miksujac, po trosze dodawac przesiana make z proszkiem oraz budyn (smak proszku do pieczenia nie jest wyczuwalny, ciasto jest bardzo geste, stad ta ilosc proszku). Banany rozgniesc widelcem i zmiksowac z jogurtem. Wszystkie skladniki dokladnie polaczyc miksujac. Forme na wieniec natluscic i posypac maka, po czym wylozyc ciastem. Ciasto wlozyc do rozgrzanego piekarnika i piec 50-55 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzic, wyjac delikatnie z formy i polukrowac. Lukier przygotowujemy z cukru pudru, dobrze wymieszanego z lekko podgrzanym sokiem z cytryny i odrobina kurkumy. Babka jest wilgotna, smaczna i aromatyczna.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 23.05.2012 20:23
super
andzia123 28.03.2012 19:29
mmmmmmm
Dorian 17.02.2012 11:07
piekne
Ewa104 20.11.2010 15:13
Pychota!
wedith1 08.11.2010 18:58
Śliczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak