Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki II

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
żółtko jajek 8 sztuk
śmietana 6 łyżek
ocet 2 łyżki
masło 3 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1 łyżka
olej do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki II

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy śmietanę, stopione masło, ocet, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dodajemy mąkę i zagniatamy. Ciasto zbijamy wałkiem ok. 10 min. aż do uzyskania jedwabistej konsystencji. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy prostkoąty, formujemy faworki. samżymy, posypumey cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 05.10.2011 22:03
Uwielbiam faworki.
tonia 07.07.2011 12:22
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak