Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Jeż

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej 1,5 szkl
margaryny 0,5 kostki
cukru pudru 0,5 szkl
jajko 1
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 3 łyzki
mleko 1 szkl
herbatników 1 paczka
ryż preparowany
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Jeż

Z mąki, jajka, margaryny (musi być w temp pokojowej), cukru pudru, proszku do pieczenia i kakao zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i pieczemy w piekarniku. Gdy ostygnie kruszymy je bardzo mocno, dodajemy wg uznania orzechy, płatki migdałowe, wcześniej sparzone rodzynki, pokruszone herbatniki i dolewamy szklankę zimnego mleka. Masę ugniatamy i formujemy z niej jeża. Następnie polewamy polewą czekoladową i wkładamy w ciasto ryż tak, aby przypominał kolce. Można użyć zarówno kolorowego jak i białego. W przypadku kiedy nie mamy ryżu, kolce można zrobić także z płatków migdałowych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata9 10.06.2013 18:23
ulubione ciasto moich dzieci
ewelina/bunia 17.04.2011 18:35
super
Misiabe 16.03.2011 02:00
Super! moje dzieciaki pokochały lepienie takiego ryżowego zwierzaka :)
kotlet 26.09.2010 12:02
świetny wygląd, wypróbowany, każdy się zachwycał
Dorota76 26.09.2010 08:53
świetnie wygląda ten jerzyk

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak