Creme caramel - deser śmietankowo-karmelowy

Creme caramel - deser śmietankowo-karmelowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    1 szklanki
  • woda

    2 łyżeczki
  • śmietana kremówka

    1 szklanka
  • mleko

    1 szklanka
  • laska wanilli

    1 szt
  • jajka

    4 szt
  • żółtka jaj

    2 żółtka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku o grubym dnie rozmieszać 1/2szklanki cukru z wodą. Podgrzewać, aż się skarmelizuje. Płynny karmel rozlać do żaroodpornych foremek. Rozgrzać piekarnik do 150 st. C. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wyskrobać z niej ziarenka i dodać do śmietanki. Podgrzewać powoli, aby śmietana nabrała waniliowego aromatu. Jajka, żółtka i pozostały cukier dokładnie utrzeć. Gorącą śmietanę wlewać stopniowo do jajek, cały czas mieszając. Napełnić tym kremem foremki z karmelem, przelewając masę przez sitko. Zakryć foremki folią aluminiową. Piec ok. 30 minut.
Z tej proporcji otrzymamy mniej więcej 1 litr płynnej masy, liczba porcji zależy od wielkości foremek.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof42

05.01.2011 15:17
zjadłbym chętnie

Barbara40

02.01.2011 17:43
super

Monika192

07.12.2010 13:02
super przepis

amorzenek

20.09.2010 07:18
fajny przepis chyba zrobie to

iwa643

20.09.2010 07:14
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat