Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MAKowiec w cieście cytrynowym

4.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
cukier 30 dag
masło 18 dag
jaja 9 sztuka
cytryna 1 sztuka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mak 30 dag
cukier puder 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: MAKowiec w cieście cytrynowym

30 dkg mąki
30 dkg cukru
18 dkg masła
6 jaj
skórka i sok z 1 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami do białości, dodać skórkę i sok z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu ubitą pianę.

MAK:

30 dkg maku
3 jaja
1 szkl. cukru-pudru
cukier waniliowy

Mak sparzyć i zemleć. Żółtka ubić z cukrem, dodać aromat, bakalie , mak i pianę ubitą z białek. Lekko wymieszać.

Połowę ciasta wlać do blachy i ułożyć na nim mak. Przykryć resztą ciasta.
Piec ok. 40 min. Polać polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 13.07.2012 17:43
pycha
Krzysztof42 04.01.2011 14:40
ja nie sieję maku ale mak lubię
Ela20 28.09.2010 20:17
Bardzo fajny przepis ;)
Allice 24.09.2010 21:12
pyszności!
bogumiła3 16.09.2010 15:08
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak