Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Arabskie ciasto miodowe

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło lub margaryna 10 dag
cukier 10 dag
cukier waniliowy 1 szt
jajko 3 szt
śmietana 3 łyżki
mąka 15 dag
proszek do pieczenia łyżka 1,5 łyżeczki
Obłożenie:
margaryna 10 dag
cukier 8 dag
miód 8 dag
śmietana 2 łyżki
płatki migdałowe 5 dag
orzechy włoskie 10 dag
cynamon 1/2 łyżeczki
aromat pomarańczowy kilka kropli

Przepis i sposób przygotowania na: Arabskie ciasto miodowe

W składnikach powinno być tak:

10 dag masła lub margaryny,
10 dag cukru,
1 cukier waniliowy,
3 jajka,
3 łyżki śmietany,
15 dag mąki,
1/2 opakowania proszku do pieczenia (ok. 1,5 łyżeczki),
tłuszcz do formy i bułka tarta do formy.

Obłożenie:
10 dag margaryny,
8 dag cukru,
8 dag miodu,
2 łyżki śmietany,
5 dag płatków migdałowych,
10 dag orzechów włoskich pokrojonych w miarę możliwości na płatki,
1/2 łyżeczki cynamonu,
kilka kropel aromatu pomarańczowego.

Orzechy pokroić w miarę możliwości na płatki. Wcale nie jest to bardzo skomplikowane, i idzie w miarę szybko.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, po czym wbijać po jednym jajku, cały czas ucierając. Dodać śmietanę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Dokładnie całość wymieszać. Tortownicę (średnicy 26 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wylać do niej ciasto równomiernie wygładzając powierzchnię. Piec ok. 20 min w temp. 200°C.
W międzyczasie zagotować w rondelku - cały czas mieszając, pozostałą margarynę z cukrem, miodem, śmietaną, migdałami, orzechami, cynamonem i aromatem pomarańczowym - do momentu, aż margaryna dokładnie się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić.
Wyjąć ciasto z piekarnika, posmarować przygotowaną polewą orzechową i piec je jeszcze 15-20 min. Najlepiej wyjąć z formy od razu, pomagając sobie nożem przy odcinaniu od brzegów klejącej się skórki (uważać, aby się nie poparzyć). Przy zastygnięciu będzie to ciężkie do wykonania, co nie znaczy, że niemożliwe...

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata9 10.06.2013 18:12
wygląda super
plocia 25.03.2013 22:50
Niam, zjadłabym choć kawałeczek.
Andysz 25.04.2012 21:36
fajny przepis;))
caralajna 12.02.2012 21:25
niezłe :)
Ela15 12.10.2011 08:08
ekstra
PaniMISIOWA 06.09.2011 10:25
świetne!
Koper 17.08.2011 12:55
wygląda obłędnie, a ciasto czasem po prostu musi być badzo słodkie :)
indi 08.07.2011 14:43
znam podobny ale i ten chętnie wypróbuję :)
SmacznaPyza 21.04.2011 16:47
bardzo ciekawe, muszę koniecznie wypróbować
kochanyptysiu 27.02.2011 21:22
super!
ewa19a 11.02.2011 23:03
Przepysznie wygląda
kochanyptysiu 11.02.2011 22:10
pysznie.
stokrotka 01.02.2011 20:28
ale pyszności
haniaa 15.01.2011 16:54
Spróbowałam! Dodałam mniej cukru co by nie było aż tak bardzo słodkie i wyszło kapitalne - delikatne i szybko znika z blaszki ;)
Aleksandra45 21.12.2010 13:11
wygląda fantastycznie
eli82 08.12.2010 09:33
super
banditka 01.12.2010 08:35
super
haniaa 16.11.2010 10:37
ja też spróbuję :)
Joanna108
Joanna108 14.11.2010 09:51
Wszystkie ciasta arabskie są z reguły bardzo słodkie ... mają jednak w sobie to coś, co sprawia, że się za nimi przepada :).
wolochski 12.11.2010 11:57
ojjj bardzo chetnie wyprobuje :)
Pajecznik 05.11.2010 11:51
przepis spisany, teraz tylko lecę po produkty
zeppos 03.11.2010 23:35
wygląda na bardzo smaczne
cukiereczek 29.10.2010 08:39
ciasto budzące zachwyt
Anna169Hosz 15.10.2010 08:28
Zapowiada się bardzo smacznie.
aga130982 12.10.2010 15:15
wygląda super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak