Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki z bakłażanów

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 4
olej
sól
majonezu 100 ml
ząbki czosnku 2-3
pęczka koperku 1/2

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z bakłażanów

Bakłażany myjemy, odcinamy końce i kroimy w cienkie podłużna plastry. Aby pozbyć się charakterystycznej dla bakłażana goryczy, plastry delikatnie nacinamy w kratkę i obficie posypujemy solą. Odstawiamy do chwili aż puszczą sok. Odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Studzimy. Przygotowujemy sos: Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z majonezem. Pomidory myjemy, sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w ósemki. Koperek myjemy, osuszamy, od łodyżek oddzielamy gałązki z zielonymi listkami. Sosem smarujemy plastry bakłażana. Na końcu każdego kładziemy cząstkę pomidora i starannie zwijamy w roladki. Roladki na talerzu dekorujemy koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak