Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka po włosku

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron grube wstążki 25 dkg
olej 4 łyzki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
cukier 1 łyżeczka
sól do smaku
papryka zielona 1 szt
papryka żółta 1 szt
bulion 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
pomidory bez skóry 850 puszka
tymianek 1/2 łyżeczki
cebula 3 szt
karkówka 60 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka po włosku

oczyścić i umyć paprykę.pokroić w cienkie paski.Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni.Dusimy paprykę przez 3 minuty, zdejmujemy z patelni.Rozgrzewamy resztę oleju, smażymy kotlety po 5 minut z każdej strony.Doprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z patelni. Obieramy czosnek i cebulę, kroimy w kostkę.Dusimy na tym samym tłuszczu ok 3 minuty.Pomidory z syropem przecieramy przez sito dodajemy przecier do cebuli.Dodać rosół ,koncentrat oraz listek laurowy.Doprawiamy sola ,pieprzem,cukrem i tymiankiem.Zwiększamy ogień aby odparować sos i jeszcze raz doprawiamy do smaku.Kotlety włożyć do sosu na wierzch kładziemy paprykę Dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 5 min. Makaron ugotować w osolonej wodzie i podawać z mięsem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak