Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chlebuś z mąki orkiszowej

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka orkiszowa 0.5 kg
mąka pszenna 0,5 kg
słonecznik 3/4 szklanki
płatki owsiane 3/4 szklanki
siemię lniane 1/2 szklanki
woda gazowana 0,5 litra
zakwas
sól 3 Łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
woda 0,5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: chlebuś z mąki orkiszowej

wszystkie składniki wymieszać ( odebrać ok. garść zarobionego ciasta jako zakwas na następny chlebuś i przechowywać np w lodówce). Przygotować 2 foremki ( ja piekę
w jednej o dł. 25cm.szer.11 i 20cm.szer.11.) wysmarować tłuszczem , wysypać bułką tartą i włożyć do nich zarobione ciasto do wys.3/4 foremki. Pozostawić na 12 godz. w ciepłym miejscu. Piec w temp. 180 - 200st. ok.1 godz. Pozostawić po upieczeniu w piecu ok.10min. Termoobiegiem w temp.165st. ok 50 min. (Najlepiej wypróbować samemu bo każdy piec inaczej piecze. W sprzedaży są gotowe mieszanki mąki pszennej z orkiszem
są bardzo dobre, wówczas soli dodać tylko łyżeczkę. Życzę smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia56
Sylwia56 04.07.2012 22:20
świetny
Tomek13 20.08.2011 22:40
super
Tomek13 20.08.2011 22:40
super
Tomek13 20.08.2011 22:40
super
kiziolek201 24.07.2011 11:08
pyszny
Izabela/bella81 18.06.2011 00:22
fajny:)
stokrotka 06.06.2011 22:52
mniam....
jolajka 11.05.2011 09:10
piekę takie i podobne chleby raz w tygodniu, warto!!!
Teresa19 22.04.2011 13:21
Lubię taki chleb.
Tomek13 01.04.2011 23:12
smaczne
blizniaczki09 05.03.2011 23:07
na pewno smaczny :)
bursztynek 20.02.2011 23:03
orkiszowego jeszcze nie próbowałam, ale faktycznie chleby domowej roboty są lepsze !
Magdalena80 15.02.2011 22:31
pyszny
wolochski 18.12.2010 23:29
pycha
Wojtek8 17.12.2010 21:54
fajne
Leonka 16.11.2010 17:44
Moje ulubione pieczywo -orkiszowe! :)
Elżbieta18 10.11.2010 11:41
Spróbujcie namawiam - wszyscy moi znajomi juz pieką. Korzyści - nie wysycha tak jak ze sklepu i nie pozostaje suchy chleb, z którym nie wiadomo co zrobić. A jest naprawdę smaczny.Tylko dodajcie sobie 2- 3 dkg drożdży - szybciej wyrośnie.
wolochski 06.11.2010 22:28
ciekawe
wiosenka27 25.10.2010 21:49
Pyszny chlebek:)
eli82 11.10.2010 17:22
muszę wypróbować
gacopierz23 10.10.2010 18:23
też taki piekę rodzina uwielbia Polecam
Elżbieta18 02.10.2010 00:15
Do zaczynu możecie dać ok. 2dkg drożdży. Wówczas nie musicie czekać 12 godz. tylko piec kiedy wyrośnie. Rośnie ok. godz. Smacznego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak