Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto drozdzowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

5 jaj
2 szklanki cukru
15 dag drożdży
1,5 szklanki mleka
1 margaryna \"Kasia\"
1 kg i 1/2 szklanki mąki
KRUSZONKA 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki
aromat rumowy
bakalie

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto drozdzowe

Cukier oraz rozkruszone drożdże wsypać do miski. Następnie dodać jajka, mleko i margarynę pokrojoną w plastry 0,5 cm. Wszystko wymieszać (niezbyt dokładnie) i odstawić na 4 -5 godzin. Po tym czasie wsypać mąkę, dodać aromat rumowy lub arakowy. Ciasto wyrobić ręką w misce. Na koniec dodać bakalie (rodzynki).

Ciasto przełożyć do dwóch podłużnych foremek wysmarowanych tłuszczem. Posypać kruszonką lub wyrównać dłonią umoczoną w oliwie. Wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 140 stopni C do czasu wyrośnięcia ciasta (ciasto zrówna się z wysokością foremki). Następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni C. Gdy ciasto zarumieni się zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C. Czas pieczenia około 1 godziny i 10 minut.
Przepis na kruszonkę: Masło, cukier i mąkę wymieszać i wyrobić. Następnie rozkruszyć na przygotowane ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak