Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Peene z wędzonym boczkiem i zielonym groszkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek wędzony 100 g
czosnek 1 ząbek
śmietana do sosów 100 ml
zielony groszek
parmezan starty 2 łyżeczki
parmezan starty 3 łyżki
bulion warzywny 150 ml
makaron penne 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Peene z wędzonym boczkiem i zielonym groszkiem

Zaczynamy od wstawienia makaronu - będzie gotowy akurat, gdy skończymy sos.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z drobno posiekanym ząbkiem czosnku (polecam użyć patelnię teflonową). Gdy już się zarumieni wlewamy bulion i śmietankę. Przez chwilę gotujemy i dodajemy grubo starty parmezan. Gdy się rozpuści Wrzucamy groszek i delikatnie mieszając chwilę gotujemy. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem.
Przed podaniem każdą porcję ozdabiamy drobno startym parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakowita 17.07.2012 20:17
zapowiada się bardzo pysznie !
Goya 18.10.2011 12:48
super
Goya 18.10.2011 12:48
super
Hanna11 24.07.2011 13:54
smakowitości:)
Natalia/tubisiek 07.03.2011 19:55
na pewno smaczne :)
aranka 16.10.2010 11:38
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak