Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowina z liśćmi kalafiora :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

marchew 1/2 szt
rzodkiewka 4 szt.
schab bez kości 20 dag
olej słonecznikowy 3 łyżki
woda 200 ml
mleczko kokosowe 1/2 szkl.
wiórki kokosowe 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina z liśćmi kalafiora :

W sezonie kalafiorowym kupujemy je z reguły okolone dużą ilością liści. Bardzo długo je po prostu wyrzucałam . Dopiero przeglądając stare notatki Babci wyczytałam co można z nimi robić. Gotowałam już zupę , robiłam jarzynkę ( smakują podobnie do kalarepki ) .Teraz przyszła pora na wersję orientalną .
Schab pokroić w paski ( jak zwykle do chińszczyzny ). W woku rozgrzać olej .Smażyć na nim mieszając mięso do zarumienienia .Przełożyć do garnuszka , wlać wodę , dodać przyprawę do dań chińskich i dusić na małym gazie 15 minut.
,, Nerwy „ liści kalafiora oczyścić z zewnętrznej warstwy i pokroić w cienkie paseczki ( na zapałkę ) . Wrzucić warzywa do woka , dolać łyżkę oleju smażyć ok. 5 min .Dodać do mięsa i dusić jeszcze przez 15 minut .Wlać mleczko kokosowe. Jeśli trzeba dolać w trakcie duszenia jeszcze trochę wody .Doprawić sosem sojowym , przyprawą i szczyptą cukru, trawą cytrynową ( pastą lub sproszkowaną ). W kilku łyżkach wody rozrobić łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wlać do woka .Zagotować.
Podawać z ryżem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Koper 01.09.2011 00:36
Lubię czytać twoje przepisy :) jak zwykle bardzo interesujące danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak