Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka bakaliowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szkl
cukier 1 szkl
mleko 1 szkl
margaryna 12 dkg
drożdże 5 dkg
żółtko jajek 4 szt
cukier waniliowy 1 szt
skórka pomarańczowa 5 dkg
rodzynki 5 dkg
suszone morele 5 dkg
daktyle 5 dkg
margaryna do wysypania formy

Przepis i sposób przygotowania na: Babka bakaliowa

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i mąki dodać 1/3 szkl ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrami na kogel-mogel.Do miski wsypać mąkę wlać rozczyn drożdżowy,utarte jajka ,letnie mleko zagnieść około 15 min.Dodać rozpuszczoną margarynę i bakalie.Przełożyć do wysmarowanej i wysypanej formy i odstawić na 40 min do wyrośnięcia.Piec w 170 st około 40 min.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzencia2007 02.09.2013 11:55
rewelacja dla podniebienia :)
IZABELA29 05.05.2013 08:42
z bakaliami zawsze chętnie zrobię
ben-ka 05.05.2013 08:39
fajny przepis,wypróbuję.
misia53 04.05.2013 23:29
świetna babeczka i jeszcze drożdzowa.....
Rybciia 16.03.2013 03:08
pyszna ta babka :-)
anemon 25.09.2012 22:51
Lubię takie babki "z bogatym wnętrzem".
Krystyna32 06.03.2012 11:06
pycha
Emilia21 18.01.2012 14:33
mmm
Emilia21 18.01.2012 14:33
mmm
matii6 25.09.2010 20:05
na pewno będzie smaczna,lubię bakalie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak